За навлизането на танковете съобщи изпълняващият длъжността вътрешен министър на украйна Арсен Аваков, цитиран от Би Би Си. По думите му са се водили ожесточени боеве между тях и украински военни части.

Аваков каза, че машините са пресекли границата през пропускателен пункт, контролиран от сепаратистите в Луганска област, в района на Дякове. След това се насочили към град Снежное, в съседната Донецка област.

Два от танковете са продължили към Горливка, където били нападнати от правителствените сили.

„Терористи са обстрелвали блокпост, използвайки автоматично оръжие. Въоръжените сили на Украйна са дали отпор на нападателите, използвайки минометен огън, стрелба от бронетранспортьори и използване на стрелково оръжие. Екстремистите са били принудени да отстъпят”, се посочва в съобщение на Министерството на отбраната на Украйна.
Двама украински военнослужещи са ранени в резултат на сражението.

В телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, украинският президент Петро Порошенко изрази протест срещу влизането на танкове от Русия в Украйна, предадоха Ройтерс и БТА.

Говорителят на Порошенко Святослав Цеголко съобщи на страницата си във Фейсбук, че украинският президент е описал ситуацията като "неприемлива".

Киев обяви днес, че си е върнал контрола над 100 километра от границата с Русия в сепаратистката източна част на страната, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на президентството. "Въстаниците в Изтока използваха за първи път танкове, които са влезли от Русия", се казва в изявлението.

След тези събития украинският президент свика спешно съвещание с ръководителите на силите за сигурност. Те докладваха, че са си върнали контрола над 100 километра от границата, съобщава президентството.

Операцията е част от "мирния план" на президента Порошенко, за който той разговаря днес с руския президент Владимир Путин, вицепрезидента на САЩ Джо Байдън и германската канцлерка Ангела Меркел, отбелязва АФП. По време на телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел Порошенко е обсъдил координирането на усилията за деескалация на ситуацията в Донецка и Луганска област. Обсъдена е и работата на международната контактна група, в която участват Украйна и ОССЕ, за реализиране на мирния план на украинския държавен глава.

Пресслужбата на украинския президент Порошенко отбелязва, че са обсъдени и "редица въпроси по взаимодействието между Украйна и ЕС, включително в сферата на енергийната сигурност". Меркел е изразила подкрепа за действията на Порошенко, както и готовност да съдейства за процеса на нормализиране на ситуацията.